Created on 26.05.2015 by marii, See all articles

Tervitame suve ja lõpetame PRIA projekti eksootiliste puuviljade degusteerimisega

Meie kooli 1.-3. klasside õpilased degusteerisid täna sööklas lisaks tavapärasematele puu- ja köögiviljadele ka eksootilisi puuvilju, näiteks füüsalit, karambooli ja granaatõuna. See üritus lõpetas meie koolis projekti, mida toetas PRIA ja mis propageeris puu- ja köögiviljade söömist.

Algklasside õpilased said proovida eksootilisemaid puuvilju ja nende seast oma lemmiku välja valida. Lisaks rippus söökla seintel ka hulgaliselt teavet degusteeritavate viljade kohta.

PRIA projekti üritused algasid koolis aprillis. Näiteks neljanda klassi tüdrukud valmistasid kodunduse tunnis erinevaid puuviljasalateid ja nende klassivennad aitasid kaasa degusteerijate ning hindajatena. Mais käis aga 1.a klass Latika mahetalus, kus külvati üheskoos oma mahepeenar, tutvuti erinevate köögiviljade seemnetega, toideti mahelambaid ja söödi mahesuppi.

Kaja Kivisiku sõnul oli suurim tunnustus mahetalus veedetud päevale see, kui kooli juures bussist väljudes teatasid kolm noormeest, et nemad kavatsevad põllumeesteks hakata.

Rõõmu teeb see, et meie kool ei ole sugugi ainus, kes puu- ja köögiviljade söömist oluliseks peab. Nimelt - projektis "Tartu linna Tervist Edendavate Lasteaedade ja Tervist Edendavate Koolide võrgustikku kuuluvates asutustes puu- ja köögivilja tervislikum kasutamine" osales ühtekokku üheksa kooli ning 11 lasteaeda. Kõigi nende asutuste eest kostis PRIAle Ülle Prommik Tartu linnavalitsuse tervishoiuosakonnast.

Koolidele ja lasteaedadele puu- ja köögivilja jagamise kava eesmärk on edendada laste tervislikku toitumist, sealhulgas vähendada ülekaalulisust.

***

Samas ei olnud selle konkreetse projekti raames toimunud üritused meie koolis sugugi esimesed, mis puu- ja köögiviljasöömist propageerivad. Kuna oleme juba aastaid kuulunud Tervist Edendavate Koolide võrgustikku, siis on ka tervisliku toitumise teema meie koolis väga aktuaalne.

Näiteks septembris kostitasime algklasside õpilasi puu- ja köögiviljadega. „Lastel oli võimalus praktiliselt piiramatus koguses terviseampse nautida tänu vanematele, kes lahkelt oma aiasaadusi koolimajja saatsid,“ rääkis Kaja Kivisikk. Enamasti said lapsed süüa õunu, pirne ja ploome.

Oktoobris toimus joonistusvõistlus „Elavad puu- ja köögiviljad“, kus joonistati vilju jututegelastena. Novembris kohtus kooli personal söökla töötajatega, et arutleda kartulile alternatiivi pakkumise ja salativaliku laiendamise üle.

Jaanuaris panid esimese klassi õpilased kahe nädala jooksul kirja, kui palju nad erinevaid puu- ja köögivilju tarbivad. Veebruaris tutvustati 1.-2. klassi õpilastele vähemtuntud puuvilju. Õpilased said neid maitsta ja puuviljaraamatut täita. Märtsis osalesid mitmed klassid projektis „1000 sõpra“ ja kasvatasid köögivilju ja maitsetaimi.